חשיבה יצירתית כדרך חיים- ספר הדרכה לגיל 20

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם-אייזן.png
tina seeling

שתפו את הפוסט:

חשיבה יצירתית מתחילה בגיל צעיר טינה סילנג דברים שהלוואי שידעתי בגיל עשרים כריכה קדמית
חשיבה יצירתית גרסת 2.0

חשיבה יצירתית והיכולת לחשוב מחוץ לקופסא איננה מותרות אלא חובה הישרדותית. מגפת הקורונה שהגיחה לחיינו וערערה את סדרי העולם המוכרים המחישה לנו שללא גמישות ויכולת להשתנות נצלול למעמקים. בתוך זמן קצר הסגרים החברתיים שסגרו את מקומות העבודה ואת מוסדות הלימוד חייבו את כולם להשתנות. לצד האימה נפתחו הזדמנויות חדשות ששינו את עולם התעסוקה, את אופני הלמידה והרחיבו את ההזדמנויות שלנו.

בחיפושי אחר כלים שייסיעו לי לפתח חשיבה יצירתית התחלתי לצרוך באופן מוגבר ספרי הדרכה ופודקאסטים המנסים לפתח יצירתיות. הצרה היא שמדפי החנויות גדושים בכותרים העוסקים בתחום ולא קל לברור בין המוץ לתבן, בין האיכותי לקלישאתי. בין אלו שמחדשים לבין אלו המפנים בפעם המיליון לנאום של סטיב ג'ובס בפני בוגרי סטנפורד אי שם בשנת 2005. במסגרת חיפושי אחר חשיבה יצירתית  התגלגל לידי הספר, דברים שהלוואי שידעתי בגיל עשרים- קורס מזורז בלכידת הזדמנויות מאת טינה סלינג. 

ספר עצות לבן היוצא לקולג'

ד"ר טינה סלינג \Tina Lynn Seelig  איננה עוד גורו מטעם עצמה, אלא היא חוקרת מוח ומובילת המרכז לחשיבה יצירתית באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית. לצד מחקריה והרצאותיה הזוכות למיליוני צפיות ב-TED, היא גם אמה לג'וש היוצא בפעם הראשונה מהבית ללימודים גבוהים בקולג'. רגע לפני יציאתו לדרך חדשה האם המודאגת רותמת את ניסיון החיים שלה ואת שלל המחקרים וקבוצות היזמים אותם הובילה כדי לחבר עבורו ספר עצות ליציאתו לעולם.

ביד אוהבת טינה מלקטת את התובנות ורוקחת מהן ספר בן 168 עמודים המלאים בתובנות בתחומי חשיבה יצירתית, יזמות וקריירה. הספר, דברים שהלוואי שידעתי בגיל עשרים (כנרת זמורה ביתן, 2011)  נועד לעיניו של הבן אך במהרה הודות לאימו השאפתנית הוא הלך ופיתח לו חיים משל עצמו וזכה לשבחים ותהודות שהובילו להוצאתו לאור ולהפיכתו לרב מכר המתורגם לשפות רבות ומופץ ברחבי העולם. 

ארבעה דברים שלקחתי מהספר-דברים שידעתי בגיל עשרים 

1.פיתוח יכולות, כישורים ונטווריקנג הם המשאב החשוב ביותר שיש בידנו, צריך לפתח אותם בכל עת. מדובר על דרך  חיים ולא על משימה נקודתית. כיום כשאנו נמצאים בעולם אינטר-דיסיפלינרי איננו יכולים להתקבע על תחום דעת אחד אלא עלינו להרחיב מעגלים, לעשות חיבורים ולהרחיב את מנעד ההיכרויות שלנו. לכן עלינו לשאוף להיות אנשי רנסנס  או בלשונה של סלינג אנשי T. בעלי עולמות ידע נרחבים אך מעמיקים בתחום מומחיות אחד.

2. הסוד טמון בשאלה– פריצת דרך מחשבתית טמונה בשאלות שאנו שואלים וביכולת שלנו להמשיך ולהעמיק בשאלה. כאן ישנו מקום מהותי לקבוצת החשיבה, ולאופן בו החברים בהן מרגישים בנוח להעלות שאלות, לפתח תשובות ולשוב ולהקשות. סלינג לא הזכירה את סימון סינק, אך ספרו, Start with Why, בהחלט עזר לי לראות את החשיבות הטמונה בשאלת שאלות וביצירת מפות חשיבה שבמוקדן הצבת שאלות. החשיבה החדשנית שמביא סינק יכולה לסייע ליחידים, לארגונים עסקיים וגם לארגונים חברתיים המנסים למצוא את דרכם ביום שאחרי המגפה.

להתחיל עם שאלת השאלות- מדוע?

3. לזהות את הצורך– חשיבה יצירתית טמונה ביכולת לזקק את הבעיות עימם מתמודדים קהלי היעד. להבין את הקשיים הייחודים ואת האופנים בהם פתרונות יכולים לסייע להם. כאן שוב חוזר המקום של שאילת שאלות, אף הפעם לא של קבוצת החוקרים אלא של מושאי המחקר. שבירת קבוצות החשיבה, ביצוע סיעורי מוחות ושינוי אופני ההצגה של השאלות ושל הצרכים יכולים להוביל לפריצת הדרך המיוחלת הרבה מעבר לפתרונות המוכרים.

4. מהו המשאב האמיתי? אחת הדוגמאות שאהבתי בספר מצויה בתרגיל שבו סילינג נותנת לסטודנטים שלה 5$ ומבקשת מהם תוך 48 שעות להגדיל את הסכום באמצעות פיתוח יוזמה. היו כאלו שפתחו דוכן לימונדה, היו שניקו מכוניות אך הייתה קבוצה אחת שמכרה את זמן ההצגה לחברה שמגייסת סטודנטים למשרות. כלומר המשאב המרכזי שעמד לרשותם של חברי הקבוצה  הוא הזמן של הסטודנטים ולא הכסף שניתן להם על ידי סילינג. פעולותיהם של חברי הקבוצה היזמיות  מהווה דוגמא נפלאה לחשיבה מחוץ לקופסא וליכולת למקסם את הנתונים הקיימים לרווחיות. הקבוצה היצירתית שמכרה את הזמן הגיעה להישג פנומנאלי שהשאיר לשאר הקבוצות אבק דרכים.

חשיבה יצירתית  גרסת הפריביליגית

טינה סלינג מראה לאורך ספרה  את החשיבות הטמונה בחשיבה יצירתית. ברמת העיקרון אין ספק שיש בדבריה מידה של אמת, אך היכולת לקחת סיכונים וליצור פגישות עם טובי המוחות רק משום שפגשתם אותם בכנס מחקר היא פריבילגיה שיש למעטים. אני בספק אם הדלתות שנפתחו בפניה היו נפתחות לולא למדה באחת מהאוניברסיטאות הטובות בעולם. 
סלינג ואנשי חוגה מנסים להראות פעם אחר פעם שבסך הכל מדובר במזל ועבודה קשה שהובילו אותם לאן שהם הגיעו. אך לאמיתו של דבר מדובר על כוח ועוצמה כלכלית, על קשרים ומעגלים חברתיים החסומים בפני- 95% מבני האדם. כך שגם כאשר התלהבתי מהסיפורים ומהעצות הרבות התלויות לאורכו של הספר, דברים שהלוואי שידעתי בגיל 20,  לא יכולתי לחשוב עד כמה זהו ספר פריבילגי שבא לתת עצות לאלו שאין להם את הפריבילגיה לקחת את הסיכונים ולכבוש את הפסגות אליהם הם מכוונים. 

חשיבה יצירתית היא דרך חיים 

למרות הביקורת על ההקשר התרבותי חברתי בו פועלת המחברת כמרצה וכאם, הספר דברים שהלוואי שידעתי בגיל 20, הוא ספר שמסייע לפתח חשיבה יצירתית. על אף שהוא אינו מעמיק ויש בו יותר רפרוף על תחומים מאשר העמקה הוא עדיין מספק את הסחורה והצליח לגרום לי לרצות לשוב ולקרוא בו. אני שם אותו בשמחה יחד עם ספריו גורו היצירתיות החינוכית, קן רובינסון ז"ל שהצליח להראות כיצד ניתן לפתח חשיבה היצירתית באור חדש ומעורר השראה. 

 

 

 

 

 

רישום לניוזלטר

הירשמו לקבלת המלצות וביקורות על פודקאסטים, סדרות וספרים.
לא יותר ממייל בחודש

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *