הפסיכולוגיה של הכסף מסע לתת מודע

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם-אייזן.png
אדם חושב

שתפו את הפוסט:

הפסיכולוגיה של הכסף כריכה
הפסיכולוגיה של הכסף- מדריך מעשי לאדם הנבוך

הפסיכולוגיה של הכסף מאת מורגן האוסל הוא רב מכר שתורגם לעשרות שפות ומכר מיליוני עותקים ברחבי העולם. מדוע הספר זכה להצלחה כה מסחררת? התשובה המהירה שאני נותן, כי הוא עוסק בשתי שאלות קיומיות: כיצד אנו מקבלים החלטות והאם אנו צועדים בדרך שתאפשר לנו להגיע לשגשוג ורווחה? שתי השאלות האלו מטרידות את בני האדם כבר אלפי שנים הם ניסו לתת להם תשובות באמצעות דת, לאחר מכן באמצעות המדע שהיה אמור לתת להם ביטחון ברציונליות ועתה לאחר שהרציונליות הכזיבה מנסים בני האדם למצוא מזור בפסיכולוגיה. בהבנת הסיפור שאנו מספרים לעצמנו ובתהליכים המובילים אותנו לקבל את ההחלטות שמעצבות את חיינו.

הפסיכולוגיה של הכסף, מצטרף לשורה ארוכה של מחקרים  ממחקריהם החלוציים של זוכי פרס נובל דניאל כהנמן ועמוס טברסקי על רציונאליות וכלכלה ועד למחקריו של דן אריאלי. בכולם מוכחת הטענה שבני אדם חושבים שהם רציונאליים אך למעשה ההחלטות שלהם בכל נושא ובוודאי בנושאים כספיים אינם שעונים על חשיבה רציונלית אלא לכל היותר על היגיון בריא.

הפסיכולוגיה של הכסף לוקחת את התובנות האקדמיות הללו ומעביר אותם למרחב הפרקטי. האוסל איננו כלכלן וגם לא  פסיכולוג. האוסל הוא עיתונאי וככזה יש לו את החירות לחרוג משפה נוקשה ומחקרית ולתת לקוראיו את המיטב בצורה נגישה וברורה. ספרו כולל עשרים עצות זהב המסייעות לקוראים להבין את אופני קבלת ההחלטות הכלכליות שלהם, להכיר במגבלותיהם ומתוך כך מתוך ענווה לקבל החלטות שבתקווה יניעו אותם אל עבר העתיד שהם מייחלים לעצמם.

הפסיכולוגיה של הכסף- הטיות

נקודת המוצא המרכזית של הספר היא מיפוי ההטיות הקוגניטיביות וההיסטוריות המשפיעות על ההחלטות שלנו. אני התחברתי במיוחד לשתי הטיות מרכזיות.

הטיה 1#- ההיסטוריה האישית שלנו מעצבת את החלטותינו בצורה המשמעותית ביותר. כלומר מחסור בילדות ישפיע על אופני ההתייחסות שלנו לכסף בהמשך חיינו. כשקראתי את זה נזכרתי בראיון שהתקיים בפודקסט "ציפור פיננסית"  עם אורה אריאל (האופטימית) שסיפרה כיצד חווית הגירושין של הוריה עיצבה את חייה הבוגרים. ומתוך אותה חוויה היא הבינה שעליה לבנות לעצמה בסיס כלכלי איתן.  ההכרה בכך שחוויות אישיות וחוויות דוריות (מי שחווה מיתון, שנות צנע וכו') משפיעות על אופני קבלת ההחלטות יותר מכל סטטיסטיקה וניתוח מלומד.  תובנה זו מאפשרת לנו להבין טוב יותר מדוע אנשים שונים מקבלים החלטות שונות על סמך אותם נתונים.

הטיה 2#- אנו מייחסים לאחרים הצלחות רבות יותר מאשר לעצמנו. אנו חיים בעידן של רשתות חברתיות בכל רגע נתון אנו מקבלים התרעות על עולמם המושלם של הסובבים אותנו. חופשות, בגדים נוצצים וחיוכים מכאן ועד אלסקה. בפועל אנו רואים רק את קצה הקרחון ולא את הדברים החשובים השקועים מתחת לפני השטח. איננו יודעים האם כל הטוב הזה הוא תוצר של הלוואות או של עבודה קשה. האם לפנינו אדם בהתרסקות כלכלית או בנסיקה. לרוב אנו משלימים את הפערים במחשבות וסיפורים שאנו מספרים לעצמנו ועל פי רוב, הסיפור שאנו משלימים הוא מפרגן לזולת וקשה כלפי עצמנו.

ההכרה בשתי ההטיות הללו מאוד הרגיעה אותי, כי היא נתנה שם והסבירה לי את התחושות שלי, כלפי החלטות של הסובבים אותי.כלפי האופן בו אני קשה עם עצמי בעוד שאני חוטא פעם אחר פעם לראות את הדשא של השכן….

הפסיכולוגיה של הכסף- השקעות

בשנה האחרונה אני מתעניין יותר בהשקעות ובשוק ההון. לצד ההתלהבות ממניות שעולות במאות אחוזים אני נשטף בגלי זיעה ממסכים אדומים המראים על התרסקות השווקים. בנקודה זו האוסל מגיע לעזרה הוא מראה כיצד הניסיונות להכות את השוק ולנצח את שוק המניות נידון לכישלון. וכיצד יש להכיר בכך שההשפעה הגדולה ביותר על הכסף העתידי שלנו נעוצה בשני פרמטרים שדווקא נמצאים תחת אחריותנו.

  • התמדה
  • זמן

באותות ומופתים האוסל מראה כיצד כוהן ההשקעות וורן באפט עשה את הונו גם הודות לתחכום אך בעיקר הודות לאסטרטגיה השקעה שנפרסה על פני שישים שנה! באפט התמיד בה גם כשהשוק עלה וגם שהשוק ירד, הייתה לו אמונה והכרה בחשיבותה של הדרך.

"יותר משעלינו לשאוף לתשואות גבוהות עלינו לשאוף לאיתנות כלכלית. רק בסיס כלכלי בלתי מעורער יאפשר לנו להשיג תשואה מרבית, מפני שנוכל לשרוד די זמן על מנת לאפשר לאפקט הריבית דריבית לחולל פלאים"

רוצים להוריד את מפלס החרדה השקיעו במדדים

טיפ נוסף להתמודדות עם התנודתיות בשוק המניות טמונה בהמלצתו של האוסל להשקיע בקרנות נאמנות מחקות מדדים בפיזור רחב עם דמי ניהול נמוכים ככל שניתן. כל זאת לתקופות ארוכות ככל שאנו יכולים לאפשר לעצמנו. אם אתם מתעניינים בתחום אני ממליץ לקרוא את רב המכר של תמיר מנדובסקי, השקעות לעצלנים. שיאפשר לכם לעבור מתיאוריה למעשה בצעדים פשוטים. האוסל לא רק מספר סיפורים אלא הוא מפנה למחקרים ולכתבות המראים בצורה ברורה שאת המדד לא מנצחים ועל כן במקום ספקולציה יש לפנות לאסטרטגיה מובנת.

"נתונים היסטוריים מראים שסיכויי הרווח בשוק המניות בארצות הברית בפרק זמן של יום אחד עומדים על 50%, אך בפרק זמן של שנה יחידה הם עולים ל־68%, בעשור הם עולים ל־88%, ובעשרים שנה הם מאמירים ל־100% (לפחות עד כה). כל מה שמסייע לכם "להישאר במשחק"  מספק לכם יתרון שאפשר לתרגם למספרים" (עמ' 147).

ספר מומלץ שמרחיב את האפשרות לנשום בסביבה קפיטליסטית

כדי לא להלאות לא אתייחס לכל התובנות המצויות בספר, הפסיכולוגיה של הכסף מאת מורגן האוסל. הספר אינו מורכב לקריאה וכל אדם שקצת מתעניין בכלכלה יוכל לצלוח אותו בקלות. בנוסף, השפה הנגישה והדוגמאות הרבות המלוות את הקריאה מאפשרים  להיחשף לתובנות, לקבל פרספקטיבה ולפתח חמלה עצמית לצד גיבושה של תוכנית אישית.

אהבתי את הספר הוא צייד אותי בלא מעט תובנות ובעיקר עזר לי למסגר תופעות חברתיות והחלטות שקיבלתי לאורך השנים. הכיף בספר שאפשר לקרוא אותו במנות קטנות ובכל פעם להצטייד בתובנה בודדת, להרהר בה לבדוק אותה במציאות הסובבת ולהמשיך לתובנה הבאה.

למתעניינים בתחום הכלכלה מוזמנים להיכנס לסקירה על פודקסטים כלכלים שאהבתי במיוחד.

הפסיכולוגיה של הכסף מאת מורגן האוסל תרגם: און דהן, הוצאת הספריה העסקית, 2020

 

 

 

רישום לניוזלטר

הירשמו לקבלת המלצות וביקורות על פודקאסטים, סדרות וספרים.
לא יותר ממייל בחודש

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

מילות פתיחה

לרגל יום הולדתי העשרים ושמונה החלטתי להתחיל לכתוב יומן קריאה, שבו אתעד את הספרים אותם אני קורא. עבורי ספר איננו רק אוגדן של מילים המתרקמות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *