אשכול נבו גבר נכנס בפרדס

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם-אייזן.png
-D7-92-D7-91-D7-A8-20-D7-A0-D7-9B-D7-A0-D7-A1-20-D7-9C-D7-A4-D7-A8-D7-93-D7-A1--20-D7-90-D7-A9-D7-9B-D7-95-D7-9C-20-D7-A0-D7-91-D7-95.jpg

שתפו את הפוסט:

כריכה קדמית ספר  גבר נכנס בפרדס אשכול נבו
גבר נכנס בפרדס- אשכול נבו
 אשכול נבו ממשיך להוציא מתחת לידיו רבי מכר המפענחים את חידת הישראליות. בספרו, גבר נכנס בפרדס (זמורה ביתן, 2021)  מאת נכתב בימי הסגרים הממושכים של מגפת הקורונה. בהם  ננעלנו בד' אמותינו במרחב הביתי הבסיסי ביותר בו הדמיון הוא הכלי להרחיב את התודעה, לצאת מתחושת הסגירות. בשונה ממלחמה בה אתה מבין מי האויב וממי יש להיזהר בקרונה האויב נסתר מן העין,  מסתתר בין השכנים בין בני המשפחה בכל מקום בו נמצאת רוח אדם. זו הייתה תקופה משתקת בה האימה הפכה לבת בית. אך ישנם אנשים שמצליחים לקחת את  רגעי האימה ולהתעלות מעליהם. להוכיח שהמוזות אינן שותקות כאשר התותחים רועמים אלא להפך. הסופר, אשכול נבו, הוא מהיוצרים הללו המצליח ליצור למרות המציאות הסובבת, ואף להתעלות מעליה.

אשכול נבו מציב רף חדש

גבר נכנס בפרדס הוא ספרו התשיעי של אשכול נבו, שכבר ביסס את מקומו בסצינת הספרות הישראלית. ספריו היו לרבי מכר, תורגמו לשפות רבות והוא מרצה מבוקש. יצירתו מצליחה לזקק שיח ישראלי אותנטי, הוא מביא את קולו של מעמד הביניים הישראלי. את הקול של הבורגנות החילונית ולחבר אותה מאסופה של פרטים החיים בבניינים בעלי חזות דומה לקהילה בעלת  זהות מובחנת. כזו היושבת סביב מדורת שבט של מוזיקה ישראלית מהברירה הטבעית ועד כנסיית השכל, המשרתת בצה"ל  הנוסעת לטיולים אחרי צבא בהרי פרו, היושבת בערבי הקיץ לחופי הים ומדליקה מדורה בחורשה בהרי ירושלים. הדיאלוגים השזורים בכל ספריו הם אותנטיים ומאפשרים ממש לחוש את הדמויות, להרגיש שהם חלק מאתנו. למרות שאשכול מצליח להוציא מתחת ידיו דמויות  מורכבות הוא אינו נופל לקלישאות. בשונה  מספריהן של יעל הדיה ומירי רוזובסקי שגם הן שמות מראה מול הבורגנות ספריו של אשכול רצופים בחמלה ולכן קלים יותר לעיכול. הם יכולים להיות בני לוויה טובים לחופשות ונסיעות ולא מצריכים אח"כ טיפול פסיכולוגי עמוק לטובת חווית העיבוד של הספר.

ספר שמאגד שלוש נובלות מרגשות

גבר נכנס בפרדס כולל שלושה סיפורים שנפגשים בקטנה, אך יוצרים פסיפס נהדר של חוויה גברית ישראלית. הסיפור הראשון מספר את סיפורו של עמרי היוצא לטיול אחרי גירושין בהרי פרו ופוגש מטיילת ההופכת את עולמו. השני, מתמקד בד"ר אשר קארו רופא המתאלמן מאשתו וחש בדידות וניתוק בעולם הסובב עד שהוא פוגש מתמחה שמציתה בו תחושות של משמעות וקירבה. הסיפור האחרון מוקדש לעופר גבר כבן חמישים שביום אחד נכנס לפרדס ונעלם בין שורות ההדרים. החיפושים אחריו והתהליכים העוברים על משפחתו מאפשרים לקוראים לגלות עוד ועוד פרטים על האיש שהלך לבלי שוב. כל אחד מהסיפורים מציב סוג אחר של גבריות הנעה במנעדים שונים של מגדר, במרחבים גיאוגרפים ונפשיים שונים. בשלושת הסיפורים יש חיפוש, שאלה הרוצה להגיע לכדי פתרון. החיפוש גורר את כל סביבתם לתהליכי החיפוש הממשיכים ומגלים בכל עת עוד מקומות.

גבר נכנס בפרדס- הזמנה לחושניות גברית

גבר נכנס בפרדס הוא ספר חושני. עד כמה שזכרוני מאפשר לי זהו הספר החושני ביותר שיצא מתחת לידיו של אשכול נבו. הספר מרוצף ביצירות מוזיקאליות שמקנות לו ממד נוסף. שמיעת היצירות לאורכה של הקריאה מוסיפה לחוויית הקריאה ממד נוסף ומשכר שלא נמצא בכל יצירה ספרותית.

 

"מוזיקה היא הפיתיון בקצה החכה אשר מושלכת למעמקי שלנו, ומעלה משם את כל מה שטבוע" אשכול נבו

מוזמנים להיכנס לפלייליסט המאגד את היצירות שבספר-שימו אוזניות וכנסו.

 בנוסף שלא כדרכו אשכול נבו משלב בספרו תיאורים מיניים רבים כאלו שאינם מסתפקים ברפרוף מצלמת רחף העולה מעלה ממעלה, אלא כזו הנכנסת פנימה. כניסה שאינה פורנוגרפית אך יחד עם זאת מאפשרת לחוש את הרגע, להבין את השוני בין המצבים השונים ולאפשר לכל סצינה מינית לעמוד בייחודה, בתפקיד שלה בתוך העלילה. פעמים כתיאור של בריחה ופעמים כהתמזגות מלאה, פעם בזעם ופעם בנואשות ברצון להנכיח את הקיים. היכולת התיאורית והקישור הייחודי שנעשה בכל פעם בין הדמויות השונות מרחיב את המנעד ובכך הופך את הספר ליצירה שמעבר להיותה מענגת ליצירה המספרת את סיפורם של שלושה גברים שונים הנמצאים בשלבים שונים בחייהם.  כאשר בכל שלב מיניותם מקבלת ממד אחר וייחודי המתאים לשלב בו הם נמצאים.

מבט מחודש על גבריות בישראל

האם אשכול נבו מציעה גבריות חדשה?

הגבריות הישראלית החדשה המשתנה לנגד עיננו זוכה לעיסוק אינטנסיבי בשנים האחרונות. כך ראו אור ספרים המתארים מונולוגים של גברים (זקופים מאת יוסי אשור), פודקסטים המאפשרים להרחיב את השיח וקובצו להם מעגלי גברים של שיח ושיתוף.  נראה שהיום, גברים מאפשרים לעצמם לצאת מתבניות, להרגיש, לדבר. הרבה יותר ממה שהיה נהוג בעבר. ספרו של אשכול נבו, גבר נכנס בפרדס, מצטרף למגמה הזו. הוא מביא עמו קול ייחודי, חושני ומאפשר ההופך את חווית הקריאה בו לחוויה של גילוי והתחדשות.

בתוך הכאוס והבלבול שהביאה עמה הקורונה, גבר נכנס בפרדס, הוא סוג של נחמה שלעיתים השבירה של המוכר מובילה להגחתם של דברים חדשים. להבשלתן של מגמות, לפריצה של זרמי עומק שזרמו מתחת לפני השטח וחיכו לרגע הנכון בו הן יוכלו להגיח ממעמקי הפרדסים של החיים ולהביא אותנו אל עבר מרחבים חדשים.

גבר נכנס בפרדס, ספר שנהניתי לקרוא ואני ממליץ עליו בחום רב

אהבתם? מוזמנים לקרוא המלצה  על ספרו של אשכול נבו, נוילד (זמורה ביתן 2010)

לקריאה של הפרק הראשון באתר עברית

גבר נכנס בפרדס מאת אשכול נבו  כנרת זמורה ביתן, 2021, 250 עמ'

רישום לניוזלטר

הירשמו לקבלת המלצות וביקורות על פודקאסטים, סדרות וספרים.
לא יותר ממייל בחודש

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

מילות פתיחה

לרגל יום הולדתי העשרים ושמונה החלטתי להתחיל לכתוב יומן קריאה, שבו אתעד את הספרים אותם אני קורא. עבורי ספר איננו רק אוגדן של מילים המתרקמות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *