הטיגריס הלבן- ארווינד אדיגה

מאת:

אברהם אייזן – בעל תואר מוסמך במדיניות ציבורית מהאוניברסיטה העברית.  בוגר בית הספר תפנית בייעוץ ארגוני. בעל 15 שנות ניסיון בניהול והובלת פרויקטים חוצי מגזרים

אברהם-אייזן.png
-25D7-2598-25D7-2599-25D7-2592-25D7-25A8-25D7-2599-25D7-25A1--25D7-259C-25D7-2591-25D7-259F--25D7-25A1-25D7-25A4-25D7-25A8.jpg

שתפו את הפוסט:

טיגריס לבן- רומן הודי מטלטל

הטיגריס הלבן מאת ארווינד אדיגה, מצליח להתרומם מעבר לסיפור התיירותי שמלהיב עשרות אלפי ישראלים בכל שנה. במוקד הספר ניצב בלראם צעיר הודי שגדל ב"חשכה", כלומר באזורים הכפריים הנידחים למשפחה מקסטה נמוכה של מוכרי ומכיני ממתקים. בלראם היתום מאביו ואימו מנסה לצאת מ"לול התרנגולים", המכלאה שהחיים זימנו לו. מיכלאה בה הוא כבול למשפחתו, לתכתיבים חברתיים ולמתווה חברתי ההופך אותו למשרת נטול זכויות. משרת הנאלץ לחיות ממשכורת זעומה, הזוכה ליחס מזלזל ואלים מצד מעסיקיו, לאדם שכל הווייתו היא לשרת את אדוניו. כחלק מרצונו לצאת מהכלא החברתי הו הוא נתון בלראם הופך לנהג של משפחה עשירה השולטת ביד רמה באזור מגוריו. המשפחה מחזיקה בזיכיון ממשלתי לכריית פחם, באדמות וביבולים רבים. עוצמתה הכלכלית והפוליטית מאפשרים לה לשלוט בתקיפות באוכלוסייה הכפרית. הללו מהווים כלים למימוש מאווי המשפחה, כמקור להכנסה ומעל הכל לתפאורה לחייהם הנוחים.

לאורכו של הספר, הטיגריס הלבן, מבין בלראם את השיטה החברתית והפוליטית בה הוא נתון. עם המעבר שלו לעיר הגדולה דלהי יחד עם אחד מבני המשפחה המועבר לעיר על מנת לקדם את עסקיו. בלראם מבין שמעמדו הנחות אינו ניתן לשינוי באופנים הרגילים של ריצוי ושירות.   ככל שההכרה במעמדו הנמוך מתחדדת בלראם מבין שעליו לפרוץ את המעגל בכל כוחותיו. בתעוזה ובערמומיות הוא מתכנן את מסלול בריחתו מגורלו. בצורה אכזרית המכירה את תנאי המשחק בלראם שובר את הכבלים האוזקים את חייו אך במחיר כבד מנשוא.

הודו שמעבר לשנטי

הטיגריס הלבן, מציג לקורא המערבי דמות אחרת ושונה של הודו. בכתיבה חדה וריאליסטית  לוקח ארווינד אדיגה את הקורא למקומות הסמויים  מן העין. לבתי העשירים שבהם הפערים בין המשרתים לבעלי האחוזה בלתי נתפסים. לאלימות הפושה בכל מקום, למעגלי הדיכוי ההופכים מיליונים לקורבנות של סדר כלכלי. בעיקר ניתן דגש בספר לשחיתות הפושה בכל מקום ולפער שבין ערכים ומילים גבוהות לבין המציאות בשטח. המחבר מראה פעם אחר פעם שכלל בעלי השררה טומנים את ידם בצלחת ומקדמים את עצמם ואת בני משפחותיהם. לצד המילים החמות על סולידריות התוודעתי לשחיתות ואלימות שהופכת את גן העדן ההודי לחוויה קשה של דיכוי וניצול.

הטיגריס הלבן מסופר מנקודת מבטו של בלראם ובכך בגוף ראשון הוא מאפשר לקוראים ולקוראות לחוש שהם הולכים עם הגיבור בין הסמטאות, תחנות הרכבת, הבקתות ומשרדי הממשלה. בכך הספר מצטרף לשורה של ספרים המתארים חברות במצוקה מתוך נקודת מבטם של צעירים המנסים לפלס את דרכם בסבך של שחיתות ואלימות. לחובבי הז'אנר אני ממליץ בחום לקרוא את "נער החידות ממומבי" מאת ויקס סווארופ או את "בית יעקוביאן" מאת הסופר המצרי  עלאא אל אסוואני. 

טיגריס לבן סרט בהפקת נטפילקס

הטיגריס הלבן- סרט מבית נטפליקס

כיאה לספר שזכה בפרס בוקר היוקרתי, טיגריס לבן, עובד ב-2021 לסרט בהפקה של נטפליקס תחת השם- The White Tiger . בדרך כלל אין מה להשוות בין הגרסה הספרותית לבין הגרסה הקולנועית. אך הפעם נטפליקס עשו עבודה טובה והסרט בהחלט עונה על הציפיות למרות שעדיין אני מעדיף את הספר אותו קראתי בנשימה עצורה בסוף שבוע אחד. הסרט היה סוחף ובמשך שעתיים הצליח לקחת אותי לעיבוד קולנועי שלא תמיד קל לצפייה אך בהחלט נע בצורה מיטבית בין דרמה לבין אקשן. 

הטיגריס הלבן, היה שילוב נדיר בין ביקורת חברתית מחודדת לבין רומן סוחף המצליח לבנות דמויות עגולות היוצרות הזדהות. לאורך הספר התאהבתי בבלרtם, הבנתי את מניעיו השונים, הזדהיתי עם פחדיו וכאביו והצטערתי אל הבחירות שהוא בחר. זהו ספר נהדר שיש בו את כל המרכיבים האהובים עלי בספרות טובה: ציפה תחושתית בתוך העלילה, מחשבות שמלוות אותי לאורך היום ורצון עז למצוא כמה דקות נוספות כדי לשוב ולצלול בעלילה. ההישג הספרותי של ארווינד אדיגה בהחלט ראוי להערכה, ואני שמח שהודות לעיבוד לנטפליקס הסיפור המשובח שהוא הוציא מתחת לידיו מצליח להגיע לקהלים נרחבים. להרחיב את נקודות המבט על הודו ולהבין את הפער העצום המתקיים בין התדמית שנוצרת בתודעתם של התירים/מטיילים לבין המציאות החברתית-פוליטית המתקיימות בינות לנופים ולמאכלים האקזוטיים.

הטיגריס הלבן, ארווינד אדיגה, תרגם מאנגלית יואב כ"ץ, ידיעות ספרים, 2008

רישום לניוזלטר

הירשמו לקבלת המלצות וביקורות על פודקאסטים, סדרות וספרים.
לא יותר ממייל בחודש

הרשמה לניוזלטר

הרשמה לניוזלטר

פוסטים נוספים שיעניינו אותך:

מילות פתיחה

לרגל יום הולדתי העשרים ושמונה החלטתי להתחיל לכתוב יומן קריאה, שבו אתעד את הספרים אותם אני קורא. עבורי ספר איננו רק אוגדן של מילים המתרקמות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *